5 листопада чернівецькі пластуни проведуть ювілейну історико-патріотичну теренову гру для школярів “Листопадовий Зрив”

В суботу, 5 листопада 2011 року, пластуни Чернівців проведуть десятуісторичну теренову гру «Листопадовий Зрив», присвячену 93-ій річниціБуковинського Віча. Цей захід уже 10 років поспіль проводиться за підтримки відділу у справах сім'ї, дітей та молоді Чернівецької міської ради, міського управління освіти та міського центру соціальних служб для молоді. Участь у грі «Листопадовий зрив» візьмуть команди чернівецьких загальноосвітніх шкіл, гімназій та ліцеїв. Під час квесту учні повинні будутьвідтворити події, які відбулися в Чернівцях 3 листопада 1918 року, відомі вісторії як Буковинське віче. Саме тоді мешканці краю одноголосно ухвалилирішення про приєднання української частини Буковини до ЗУНР таперебрали владу австрійської адміністрації.

Розпочнеться теренова гра «Листопадовий зрив» о 10.00 в актовому залі Українського народного дому (вул. Ломоносова, 2) і триватиме до 14.00.

Історична довідка
Листопадовий чин (також Листопадова революція, Листопадовий переворот, Листопадовий зрив, Першолистопадове повстання) — військовий переворот, організований в ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року Українською Національною Радою силами Українських січових стрільців вКоролівстві Галичини і Волині, коронній землі Австро-Угорської імперії зметою встановлення влади Української Держави на території, на яку вонапретендувала. В результаті утворилася держава площею 70 тис. км?, що викликало невдоволення сусідньої Польщі, яка розв'язала українсько-польськувійну 1918-19 років для захоплення Галичини. Листопадовий чин спричинивутворення Західноукраїнської народної республіки, до якої 3 листопада 1918 року під час Буковинського Віча вирішили приєднатися жителі Північної Буковини. 

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте